Ρεβίθια με μελιτζάνες σε πήλινη γάστρα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8-10 ώρες σε κρύο νερό. Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος.
Μόλις είναι έτοιμα τα ρεβίθια μας, κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με το κουτάλι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πιπεριά, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε μία πήλινη μικρή γάστρα, βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε μία στρώση από τα ανάμεικτα λαχανικά, απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες και τη μισή ποσότητα από τα ρεβίθια. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις και στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.
Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και δυναμώνουμε τον φούρνο. Ανακατεύουμε ελαφριά ώστε να μελώσει η σάλτσα και σερβίρουμε.