Τα όσπρια αποτελούν μια από τις κυριότερες τροφές που πρέπει να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των μικρών παιδιών, καθώς μαζί με τα λαχανικά προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δημοφιλή στα παιδιά, που προσπαθούν να τα αποφύγουν με κάθε τρόπο. Πως θα καταφέρουμε λοιπόν τα παιδιά να τα αγαπήσουν? Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μας:

  • Μαγειρέψτε τα λίγο ‘τραγανά’. Έχει παρατηρηθεί ότι ένας λόγος που τα παιδιά δεν τα συμπαθούν είναι η αίσθηση που τους δημιουργούν όταν αυτά έχουν μαγειρευτεί πολύ και έχουν πολύ λιωμένη υφή. Ένα τρικ λοιπόν είναι να τα βράσετε λιγότερο ώστε να μην λιώνουν στο στόμα και να παραμείνουν λίγο τραγανά.

  • ‘Κρύψτε’ τα σε τροφές που ήδη αγαπούν. Δημιουργήστε τα αγαπημένα τους κεφτεδάκια ή το αγαπημένο τους burger, αντικαθιστώντας το κρέας με κάποιο όσπριο (φασόλια, ρεβύθια).Δημιουργήστε χούμους με όποιο όσπριο προτιμάτε και προσθέστε το στο αγαπημένο τους σάντουιτς. Φτιάξτε μία διαφορετική σάλτσα μπολονέζ με φακές ή ρεβύθια για την αγαπημένη τους μακαρονάδα.

  • Φέρτε τα κοντά στα όσπρια με τον δικό τους τρόπο. Διαβάστε τους ένα παραμύθι με ήρωες τον κο Φασόλη, την κα Φακή…. ή ένα εκπαιδευτικό βιβλίο που θα μιλάει για την καλλιέργεια τους και στη συνέχεια φτιάξτε μαζί ένα μικρό κήπο στην αυλή σας με αυτά, ώστε τα παιδιά να μάθουν από πού προέρχεται το φαγητό τους. Ετοιμάστε μαζί το κυριακάτικο φαγητό της οικογένειας. Αφήστε τα να πλάσουν με τα χέρια τους τα κεφτεδάκια ή τα μπιφτέκια οσπρίων. Έτσι θα αισθανθούν ότι συμμετέχουν στην όλη διαδικασία και θα ενθουσιαστούν περισσότερο να δοκιμάσουν το αποτέλεσμα.

  • Δημιουργήστε ευφάνταστα σχέδια στο πιάτο τους. Η εμφάνιση του φαγητού είναι σημαντική και στους μεγάλους και στους μικρούς. Σχηματίστε προσωπάκια και ζωάκια με τα φασόλια , αστεράκια με τις φακές και ότι άλλο βάζει η φαντασία σας. Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν και τα δικά τους. Θα τα λατρέψουν!

  • Φυλάξτε λίγο χώρο για το γλυκό! Ένα ακόμα τρικ είναι να χρησιμοποιήσετε τα όσπρια σε γλυκά που τα παιδιά αγαπούν. Υπάρχουν συνταγές για κέικ , κουλουράκια, brownies κ.α που αντικαθιστούν τα αυγά με φασόλια, καθώς αυτά έχουν ήπια γεύση ενώ θα προσφέρουν σώμα και υγρασία στο μείγμα σας. Τα παιδιά δεν θα το αντιληφθούν ποτέ και θα πάρουν τα θρεπτικά τους στοιχεία!