Η 3αλφα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και σε συνεργασία με την Έφη Κολοβέρου, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, αναλαμβάνουν να καταρρίψουν όλους τους μύθους και να πουν όλες τις αλήθειες γύρω από το ρύζι, τα όσπρια και τον σωστό τρόπο κατανάλωσής τους.

Αλήθεια, πόσο καλά πιστεύεις ότι γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά και τους κατάλληλους συνδυασμούς των τροφίμων που καταναλώνεις;

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ

1. «O συνδυασμός οσπρίων με ρύζι δημιουργεί πλήρη πρωτεΐνη»
Απάντηση: ΑΛΗΘΕΙΑ
Επεξήγηση: Είναι αλήθεια ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι «ατελείς» ή πιο σωστά δεν έχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα (δηλαδή αυτά που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει). Π.χ. τα όσπρια είναι φτωχά σε «μεθειονίνη» ενώ το ρύζι σε «λυσίνη», ωστόσο το πάντρεμα των 2 αυτών φυτικών πρωτεϊνών αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα για όλους μας, πόσο μάλλον και για τα άτομα που έχουν περιορίσει ή αποκλείσει τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους, πχ vegan. Κάτι ήξερε η μανούλα μας λοιπόν που έκανε φακόρυζο….!

2. «Δεν πρέπει να τρώω τυρί με τα όσπρια»
Απάντηση: ΜΥΘΟΣ
Επεξήγηση: Ίσως αυτή η ερώτηση να σας μπέρδεψε λίγο καθώς έχουμε όλοι ακούσει ότι το ασβέστιο μπλοκάρει την απορρόφηση του σιδήρου των οσπρίων. Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους (πχ. χαμηλή φερριτίνη ή αιμοσφαιρίνη). Αν όμως δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία μπορείτε πολύ εύκολα να απολαμβάνετε τις φακούλες σας με λίγη αγαπημένη φετούλα..!

3. «Το ρύζι δεν περιέχει γλουτένη»
Απάντηση: ΑΛΗΘΕΙΑ
Επεξήγηση: Ναι..! Το φοβερό αυτό δημητριακό ανήκει στα ελεύθερα γλουτένης δημητριακά και μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια τόσο από τα άτομα με κοιλιοκάκη (δηλαδή τη νόσο που σχετίζεται με σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη), αλλά και από τα άτομα που μπορεί να έχουν αυτό που ονομάζουμε «μη κοιλιοκακική» ευαισθησία στη γλουτένη, δηλαδή δυσάρεστα συμπτώματα π.χ. φούσκωμα, πόνος στο έντερο, μετεωρισμός μετά την κατανάλωση γλουτένης. Το ρύζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικός υδατάνθρακας στο πιάτο μας (π.χ. κοτόπουλο με ρύζι, γεμιστά), αλλά και ως έδεσμα (π.χ. ρυζόγαλο)

4. «Τα όσπρια κάνουν κακό στην πέψη»
Απάντηση: ΜΥΘΟΣ
Επεξήγηση: Είναι αλήθεια ότι για κάποια άτομα η κατανάλωση οσπρίων συνοδεύεται από ένα μετεωρισμό, πρήξιμο και γενικότερα μια γαστρεντερική δυσφορία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι κακό για το σώμα μας ή ότι μας παχαίνει. Επίσης, έχετε στο νου σας ότι το καλό βράσιμο, το μούλιασμα με την προσθήκη σόδας και το ’’ξάφρισμα’’ κατά το μαγείρεμα των οσπρίων μπορεί να διευκολύνει την πέψη τους.

5. «Οι φακές είναι το μόνο όσπριο που περιέχει σίδηρο»
Απάντηση: ΜΥΘΟΣ
Επεξήγηση: Όλα τα όσπρια περιέχουν σίδηρο, όχι μόνο οι φακές!! Πιο συγκεκριμένα, 100γρ. βρασμένες φακές δίνουν 3,3 mg σιδήρου, τα ρεβίθια 2,8mg, τα μαυρομάτικα 2,9mg και τα φασόλια περίπου 2,5 mg. Μπορεί λοιπόν οι φακές να είναι ο νικητής αλλά όλα τα όσπρια είναι πλούσιες σε σίδηρο τροφές, οπότε επιλέξτε πιο συχνά το όσπριο που σας αρέσει. Αν έχετε χαμηλό σίδηρο θυμηθείτε να προσθέσετε στο φαγητό σας έναν ενεργοποιητή, π.χ. βιταμίνη C, αλλά και να αποφύγετε πηγές ασβεστίου.

6. «Το ρύζι περιέχει πρωτεΐνη»
Απάντηση: ΑΛΗΘΕΙΑ
Επεξήγηση: Μπορεί οι υδατάνθρακες να είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για ρύζι, ωστόσο η πρωτεΐνη θα έπρεπε να είναι το δεύτερο, καθώς 1 κούπα βρασμένο ρύζι (περίπου 200γρ) περιέχει περίπου 5γρ πρωτεΐνη, όταν 1 ποτήρι γάλα έχει 8γρ. Δεν θα το λέγαμε και αμελητέα ποσότητα λοιπόν. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις vegan ή ατόμων που νηστεύουν η πρωτεΐνη του ρυζιού συμμετέχει σημαντικά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών των ατόμων αυτών.