Λαχανοντολμάδες

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, τη βάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο με ένα μαχαίρι και το βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω.
Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα και κάνοντας προσεκτικές κινήσεις αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και στη συνέχεια τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί για να στραγγίξουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη κιμά, το 3αλφα Ρύζι Μπλου Ροζ και το κύμινο.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια, πολτοποιούμε το σκόρδο και τα μεταφέρουμε στο μπολ με τον κιμά. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τα μυρωδικά και τα βάζουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Για τη σύνθεση
Παίρνουμε μια κατσαρόλα και σκεπάζουμε τον πάτο της με τα μικρά και σπασμένα φύλλα από το λάχανο. Παίρνουμε ένα φαρδύ φύλλο από το λάχανο και αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο (το σκληρό μέρος) με ένα μαχαίρι.

Βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα του κιμά με το 3αλφα Ρύζι Μπλου Ροζ και τυλίγουμε το φύλλο διπλώνοντας πρώτα το πλαϊνό μέρος και τυλίγοντας από πάνω προς τα κάτω φτιάχνοντας ένα σφιχτό λαχανοντολμά.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε φύλλο.
Τοποθετούμε προσεχτικά  τους λαχανοντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα προσέχοντας να μην υπάρχει κενό ανάμεσά τους ούτως ώστε να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Τέλος, καλύπτουμε την επάνω επιφάνεια με φύλλα που μας έχουν περισσέψει από το λάχανο και βάζουμε από πάνω και ένα πιάτο το οποίο θα σταθεροποιήσει τη θέση τους μέσα στην κατσαρόλα.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με χλιαρό νερό μέχρι το ύψος του πιάτου.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε φωτιά με μέτρια ένταση και βράζουμε για 90 λεπτά.

Κάθε τόσο κοιτάμε την κατσαρόλα για το αν έχει μειωθεί το νερό και προσθέτουμε και άλλο προκειμένου να διατηρείται πάντα η στάθμη του στο ύψος του πιάτου.

 

Για το αυγολέμονο  

Χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη τους 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών, προσθέτοντας σταδιακά λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και αραιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το αυγολέμονο.

Προσθέτουμε μια κουταλιά από το ζωμό και χτυπάμε καλά φτιάχνοντας ένα πηχτό, βελούδινο μείγμα.

Προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε το φαγητό με το μείγμα μας μέσα στην κατσαρόλα και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.

 

Για τη σάλτσα
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει εντελώς προσθέτουμε και το αλεύρι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε σε μικρές δόσεις το ζωμό κοτόπουλο χτυπώντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.

Για το σερβίρισμα
Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε μερικές σταγόνες ωμό ελαιόλαδο, φέτες από λεμόνι, πιπέρι και σερβίρουμε.

Σχετικό Προϊόν