Οδοιπορικό στην Καστοριά και τις Πρέσπες

Στις 26 & 27 Ιουνίου, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους συνεργάτες μας σε ένα οδοιπορικό στις περιοχές που καλλιεργούνται κάποια από τα 3αλφα όσπρια Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα αποτελεί μία από τις πηγές υπερηφάνειας για την 3αλφα. Μέσα από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών η 3αλφα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που καλλιεργούν, με σεβασμό και σύνεση, την ελληνική γη για ένα πιο βιώσιμο αύριο.

Συγκεκριμένα, ξεκινήσαμε από τα Λακκώματα Καστοριάς, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στις εκτάσεις των κυρίων Αχιλλέα Φιλιάδη και Κυριακής Τριανταφυλλίδου, 3ης γενιάς συνεργαζόμενων καλλιεργητών οσπρίων στην περιοχή, όπου μας μίλησαν όλα τα στάδια της καλλιέργειας των Φασολιών Γίγαντα, και μας έμαθαν πώς γίνεται το κλώσιμο των κλωστών του φασολιού πάνω στα καλάμια, ώστε να προστατευθούν και να επιτευχθεί η γονιμοποίηση των άνθεων.

 

Οι παραγωγοί εφαρμόζουν το κατοχυρωμένο Πρότυπο 3αλφα. Το Πρότυπο βασίζεται σε Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού – καλλιεργητή και συνδράμουν ώστε το τελικό προϊόν να προσφέρεται στον καταναλωτή απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά  που προσφέρει το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχαμε την ευκαιρία να ξεγαγηθούμε από τοπική ξεναγό στην πόλη της Καστοριάς, όπου μάθαμε πολλές πληροφορίες για τον τόπο. Ξεκινήσαμε με έναν μικρό γύρο στην λίμνη, όπου θαυμάσαμε την υπέροχη φυσική ομορφιά με τους πελεκάνους, τις πάπιες και τις βόλτες με τα ποδήλατα.

 

Στη συνέχεια βόλτα στις γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, στα μοναδικά αρχοντικά της Καστοριάς, τα σπίτια των γουναράδων που αποτελούν στολίδια για την πόλη.

Επόμενος σταθμός οι Πρέσπες, όπου παράγονται τα Φασόλια Γίγαντες, τα Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες και τα Φασόλια Πλακέ. Εκεί βρεθήκαμε στο διαλογητήριο του συνεργάτη παραγωγού μας κου Στεργίου, όπου είδαμε ένα από τα τελικά στάδια του ταξιδιού του φασολιού,αυτό της χειροδιαλογής, όπου απορρίπτονται όσα φασόλια έχουν διατηρήσει υγρασία, ώστε να μην μεταφερθεί και στα υπόλοιπα, όσα είναι αλλοιωμένα, χτυπημένα, έχουν μικρότερο μέγεθος ,και δεν ανταποκρίνονται στην τελική, ανώτερη ποιότητα των 3αλφα προϊόντων.

Η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της ελληνικής εταιρείας συνεργάζεται στενά με τους παραγωγούς κι επιλέγει τους κατάλληλους σπόρους που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Είναι μέρος της εφαρμογής του Ιδιωτικού Πρωτοκόλλου «3αλφα», το οποίο βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές και στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την σωστή χρήση του νερού, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων κτλ., καθώς επίσης και στη μείωση του κόστους και στην οικονομική στήριξη του παραγωγού.

 

Επόμενη στάση στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών “Πελεκάνος” τον οποίο δημιούργησαν παραγωγοί της περιοχής πριν από περίπου δύο δεκαετίες. H 3αλφα, από το 2010,  έχει υπογράψει συνεργασία και έτσι έχει ενταχθεί ε στο Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης των Ενδείξεων ΠΟΠ/ ΠΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και πιστοποιήθηκε για την τυποποίηση και εμπορία των Φασολιών Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ και Φασολιών Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να ξεναγηθούμε από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κο Κωνσταντίνο Ναλπαντίδη.