Ιστορία-προέλευση

Με μακρά ιστορία που χάνεται μέσα στους αιώνες καλλιεργήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, στη μέση ανατολή, στην Ελλάδα και στην αρχαία Ρώμη.

Φυτολογία

Αγγειόσπερμο, δικότυλο, μικρό, ποώδες φυτό. Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και στην τάξη των φαβώδη. Ο καρπός του είναι μικρός φτάνει το πολύ 3 εκατοστά, είναι πλατύς και φέρει 2-3 μικρά σποράκια με διάμετρο 3-10 χιλιοστά τις γνωστές μας φακές. Ανάλογα το μέγεθος των καρπών διακρίνονται σε μεγαλόσπερμες, με σπόρια διαμέτρου10 χιλιοστών και σε μικρόσπερμες με σπόρια 6 χιλιοστών.

Καλλιέργεια

Η Ινδία κατέχει την μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο, ενώ μεγάλη παραγωγή έχει και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
Η φακή καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι φυτό που προσαρμόζεται εύκολα στις κλιματολογικές συνθήκες ενώ πολλαπλασιάζεται με σπορά. Αντέχει την ξηρασία, αλλά και τις υψηλές και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δύο είναι οι πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες: Πελασγία και Αράχωβα.

Θρεπτική αξία

Οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β. Περιέχουν πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα που για να αξιοποιηθούν θρεπτικά από τον οργανισμό πρέπει να συνδυαστούν με φρέσκα λαχανικά.

Γευστική αξία

Συνήθως τις προτιμάμε βραστές σαν σούπα. Είναι όμως υπέροχες ως σαλάτα, σε συνδυασμό με ωμά λαχανικά αλλά και συνοδευτικό για το κρέας.

Φράσεις

Παλικάρι της φακής
Αντί πινακίου φακής