Ιστορία-προέλευση

Τα φασόλια θεωρούνται από τις πρώτες τροφές των ανθρώπων. Υπάρχουν ενδείξεις που φανερώνουν την ύπαρξή τους 1000 χρόνια πριν στην κεντρική Αμερική και στο Περού. Τα εισήγαγαν στην Ευρώπη οι Ισπανοί κατακτητές για να κατακτήσουν γευστικά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Φυτολογία

Μονοετές ποώδες φυτό, κοντό θαμνόμορφο ή αναρριχητικό ανήκει στα ψυχανθή, ενώ αριθμούνται περίπου 150 είδη, από τα οποία 11 καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καλλιέργεια

Τα φασόλια καλλιεργούνται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Διάφορες ποικιλίες προέρχονται είτε από την Αφρική, είτε από τη Νότιο Αμερική,
Η καλλιέργεια των φασολιών δεν είναι απαιτητική. Προτιμούν ανάλαφρο, στεγνό και ζεστό έδαφος. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη Μακεδονία, στη βόρεια Πελοπόννησο, στη Θράκη.

Θρεπτική αξία

Είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β. Αποτελούν ένα πλήρες γεύμα.

Γευστική αξία

Εκτός από το πατροπαράδοτο ελληνικό πιάτο, τη θερμαντική, χειμωνιάτικη, χορταστική φασολάδα, τολμήστε να τα δοκιμάσετε σαλάτα ή στο φούρνο. Μαγειρέψτε ανάλογα τον τύπο των φασολιών. Τα μικρά και μέτρια φτιάχνουν τις πιο απολαυστικές φασολάδες (είτε κόκκινες, είτε άσπρες), οι γίγαντες-ελέφαντες μαγειρεύονται γευστικότατοι πλακί, ενώ τα υπέροχα μαυρομάτικα είναι μοναδική σαλάτα. Συνδυάστε τα με ρύζι σε ένα απολαυστικό φασουλόρυζο, αλλά και με χοιρινό κρέας, λουκάνικα ή μπέικον. Αν περισσέψουν λευκά φασόλια, μη διστάσετε να τα αλέσετε, να τα αρωματίσετε με κύμινο και να τα πλάσετε κεφτέδες! Ανακαλύψτε όλους τους τύπους φασολιών και απολαύστε υγιεινά γεμάτα γεύση πιάτα.

Φράσεις

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι