Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας με Χταπόδι

Υλικά

Για τους Γίγαντες

500 γρ 3αλφα Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας

300 γρ. κονκασέ τομάτας

1 καρότο

3 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε κυβάκια

1 κτσ δυόσμο

μισό ματσάκι μαϊντανό

1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χταπόδι

1 χταπόδι γύρω στο 1 1/2 κιλό, καλά χτυπημένο

1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 φλ. λευκό ξίδι

1 φλ. λευκό κρασί

1 δαφνόφυλλο

5-6 κόκκους (ολόκληρους) πιπέρι μαύρο

1 κτσ ρίγανη ξερή

Τρόπος μαγειρέματος

Μουσκεύουμε τους 3αλφα Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας για τουλάχιστον 12 ώρες σε κρύο νερό.

Σουρώνουμε τους 3αλφα Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι που να μαλακώσουν για περίπου 1 ώρα.

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε και τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τον δυόσμο και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά

Βγάζουμε τους 3αλφα Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας από το μάτι και τους σουρώνουμε.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί και έπειτα τους 3αλφα Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 30-40  λεπτά στους 170°C.

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Σερβίρουμε τους 3αλφα Φασόλια Γίγαντες Μακεδονίας και από πάνω το χταπόδι. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ξερή.